Članci

Sarajevo - suradnja: Novi list
Kategorija: Međunarodni odnosi
Dok smo mi ratovali,političari su sjedili u foteljama
Projekt, koji bi trebao trajati dvije godine, podijeljen je u pet faza, pa bi tako trebao započeti sa sastancima po pet delegata iz svake udruge koji bi se održali u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu i koji bi rezultirali zajedničkom deklaracijom kojom bi se maksimalna podrška dala cjelovitosti BiH s ravnopravnošću sva tri konstitutivna naroda te bi se zajednički odale počasti žrtvama na masovnim grobnicama ili grobljima.
Opširnije
 

Sarajevo - suradnja: Svet 23.09.2004.
Kategorija: Međunarodni odnosi

BALKANSKI ODNOSI
PROJEKAT RATNIH VETERANA

Istinom u budućnost

ZAGREB: Projekat nazvan “Istinom u budućnost,” koji su pokrenuli hrvatski ratni veterani, a oberučke prihvatili veterani iz Srbije i Crne Gore i BiH, trebalo bi da donese istinu o uzrocima ratova u bivšoj Jugoslaviji.
“Dosta nam je političara i njihove manipulacije, dosta nam je njihovog krojenja istorije nedavnih ratova. Političari su sedeli u foteljama dok su borci u sve tri zemlje ginuli na frontovima kao topovsko meso i mašine za ubijanje”, objasnio je Beti ciljeve projekta predsednik Hrvatskog udruženja demobiliziranih branitelja Domovinskog rata iz Šibenika Vladimir Gojanović.
Projekt “Istinom u budućnost” krenuo je kao ideja u oktobru prošle godine, a u vrlo kratkom vremenu okupio je članove Udruženja boraca ratova od 1990. godine iz Srbije, a zatim i Saveza demobilisanih boraca obrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Federacije BiH. (Beta)

Opširnije
 

Sarajevo - suradnjia: Svet 24.09.2004.
Kategorija: Međunarodni odnosi

Projekat "Istina o uzrocima rata"

Tudjman, Milosevic i IzedbegovicProjekt nazvan "Istinom u buducnost," koji su pokrenuli hrvatski ratni veterani, a oberucke prihvatili veterani iz Srbije i Crne Gore i BiH, trebao bi da donese istinu o uzrocima ratova u bivsoj Jugoslaviji.
"Dosta nam je politicara i njihove manipulacije, dosta nam je njihovog krojenja istorije nedavnih ratova. Politicari su sedeli u foteljama dok su borci u sve tri zemlje ginuli na frontovima kao topovsko meso i masine za ubijanje", objasnio je ciljeve projekta predsednik Hrvatskog udruzenja demobiliziranih branitelja Domovinskog rata iz Sibenika Vladimir Gojanovic.
Opširnije
 

Sarajevo - suradnja: Slobodna Dalmacija 13.10.2004.
Kategorija: Međunarodni odnosi

BORCI BiH, RH I SiCG POKRENULI PROJEKT "ISTINOM U BUDUĆNOST"

Veterani traže uzroke krvoprolića

SARAJEVO - Predstavnici vojničkih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore sastali su se u Sarajevu kako bi, u okviru pokretanja projekta "Istinom u budućnost", razotkrili sve ono što se događalo u nedavnoj prošlosti i zbog čega se ljudi, narodi, nacije i vjere u tim zemljama dijele.
— Učinit ćemo sve da ovim projektom riješimo sve probleme koji između nas stoje, da usuglasimo stavove i nađemo bolju budućnost u svemu tome - kazao je predsjednik Hrvatske udruge razvojačenih branitelja Domovinskog rata, sa sjedištem u Šibeniku, Vladimir Gojanović.
Opširnije
 

Sarajevo - suradnja: KIOSK
Kategorija: Međunarodni odnosi

KIOSK

Istina o ratovima

Vojvodjanski dani
"Dosta nam je političara i njihove manipulacije, dosta nam je njihovog krojenja istorije nedavnih ratova. Političari su sedeli u foteljama dok su borci u sve tri zemlje ginuli na frontovima kao topovsko meso i mašine za ubijanje", objasnio je ciljeve projekta predsednik Hrvatskog udruženja demobilizovanih branitelja Domovinskog rata iz Šibenika Vladimir Gojanović.
Opširnije
 

Sarajevo - suradnja: Ntv Hayat 11.10.2004.
Kategorija: Međunarodni odnosi
Borci BiH , RH i SCG pokrenuli projekt « Istinom u budućnost»

Predstavnici boračkih organizacija iz Bosne i Hercegovine , Hrvatske i Srbije i Crne gore sastali su se u ponedjeljak u Sarajevu kako bi u okviru pokretanja projekta « Istinom u budućnost» , razotkrili sve ono što se događalo u nedavnoj prošlosti i zbog čega se ljudi, narodi , nacije i vjere u tim zemljama dijele.
« Učinit ćemo sve da ovim projektom riješimo sve probleme koji između nas stoje , da usuglasimo stavove i nađemo bolju budućnost u svemu tome «, kazao je predsjednik Hrvatske Udruge Razvojačenih Branitelja Domovinskog rata sa sjedištem u Šibeniku , Vladimir Gojanovioć.

Opširnije
 

Sarajevo - suradnja: B-92 12.10.2004.
Kategorija: Međunarodni odnosi
SUSRET BORACA U SARAJEVU | 12. 10. 2004. 16:56 | Izvor: B92

Sarajevo -- Prvi put od završetka ratova u bivšoj SFRJ,
predstavnici boraca sukobljenih strana sastali su se u
Sarajevu.

Pokret "Istinom u budućnost" okuplja boračka udruženja
iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Repbulike Srpske i BIH
Federacije koja su spremna da iskreno i otovoreno
razgovaraju o uzrocima i ciljevima proteklih ratova na
tlu bivše Jugoslavije. Predstavnici hrvatskog i srpskog
udruženja boraca, Vladimir Gojanović i Dobrivoje
Radošević, slažu se da se samo istinom o tome šta je
dovelo do ratova na ovom tlu, može doći do trajnog mira.

Opširnije
 

Podgorica - suradnja: Danas 22.09.2004.
Kategorija: Međunarodni odnosi

Posle ideje hrvatskih veterana poslednjeg rata da se svako u svojoj zemlji bori za pravu istinu o ratovima na tlu bivše Jugoslavije

Istina ne odgovora profiterima

Podgorica - Političarima na prostoru bivše Jugoslavije nije stalo do pune i prave istine o ratovima koji su vođeni na njenom tlu od raspada zemlje, tvrdi predsednik crnogorskog Udruženja boraca ratova od 1990. (UBR-90 CG) Radan Nikolić.
- Političari u svim bivšim republikama SFRJ pričaju priču o ratovima kako njima odgovara - rekao je Nikolić. Na taj način, političari su u prilici da manipulišu za račun svojih sadašnjih uskih interesa i da takve manipulacije stave u službu sopstvene vlasti.

Opširnije
 

Beograd: Danas 13.05.2005.
Kategorija: Međunarodni odnosi
Predstavnici boračkih udruženja sa prostora bivše SFRJ nisu potpisali povelju o ratu i miru

Neusaglašeni oko pojma genocid

Beograd - Predstavnici boračkih udruženja za ratove od 1990. iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uprkos najavi, juče nisu potpisali Povelju "Istinom u budućnost", jer nisu mogli da usaglase mišljenja oko termina genocid, agresija i žrtve.
Opširnije
 

Beograd: Srbija Caffe 14.05.2005.
Kategorija: Međunarodni odnosi

Beograd: Povelja nije potpisana zbog termina „genocid” i „agresija”

Pise 9:08 14 May 2005 | Tema: Aktuelno

Boračka udruženja iz Republike Srpske (RS), Federacije BiH (FBiH), Srbije, Crne Gore i Hrvatske iz proteklog rata nisu u četvrtak, kako su planirali, potpisali povelju „Istinom u budućnost”, jer nisu mogli da se usaglase o terminima „genocid”, „agresija” i „žrtva”. Predstavnici ovih udruženja, koja okupljaju milion i po veterana, istakli su na pres-konferenciji u Beogradu da su tokom dvodnevnih razgovora usaglasili 99,9 odsto teksta povelje, ali da su predstavnici iz FBiH insistirali da u tekstu stoji da je „prošlost obeležena genocidom”, s čim se nisu složili predstavnici iz RS, Srbije i Crne Gore. Na pres-konferenciji predstavnici bošnjačkog udruženja su izneli stav da je bilo agresije Srbije i Crne Gore na BiH, dok su predstavnici srpskih udruženja to negirali.

Opširnije
 

Beograd: Blic Politika 13.05.2005.
Kategorija: Međunarodni odnosi

Učesnici ratova za pomirenje tri naroda

Predsednici udruženja boraca ratova koji su se devedesetih vodili na području bivše Jugoslavije - iz Srbije, Hrvatske, Federacije BiH, Republike Srpske i Crne Gore - nisu juče potpisali ???Povelju o ratu i miru“, iako je to bilo najavljeno. Sporno je bilo to što se u povelji spominju termini ???genocid“ i ???agresija“.

Opširnije
 

Beograd: Milošević 13.05.2005.
Kategorija: Međunarodni odnosi

SAVEZ NEPRIJATELJA GRADJANSKOG RATA BIVSE JUGOSLAVIJE

Beograd: Povelja nije potpisana zbog termina ???genocid” i ???agresija”

stana - 13. maj 2005.

Boračka udruženja iz Republike Srpske (RS), Federacije BiH (FBiH), Srbije, Crne Gore i Hrvatske iz proteklog rata nisu u četvrtak, kako su planirali, potpisali povelju ???Istinom u budućnost”, jer nisu mogli da se usaglase o terminima ???genocid”, ???agresija” i ???žrtva”. Predstavnici ovih udruženja, koja okupljaju milion i po veterana, istakli su na pres-konferenciji u Beogradu da su tokom dvodnevnih razgovora usaglasili 99,9 odsto teksta povelje, ali da su predstavnici iz FBiH insistirali da u tekstu stoji da je ???prošlost obeležena genocidom”, s čim se nisu složili predstavnici iz RS, Srbije i Crne Gore. Na pres-konferenciji predstavnici bošnjačkog udruženja su izneli stav da je bilo agresije Srbije i Crne Gore na BiH, dok su predstavnici srpskih udruženja to negirali.

Opširnije
 

Podgorica - Crnogorski tekst konferencije 12.10.2005.
Kategorija: Međunarodni odnosi

UDRUŽENJE BORACA RATOVA OD 1990.godine CRNE GORE

KONFERENCIJA ZA NOVINARE
Gospodo novinari, kao što je u pozivu naznačeno, cilj ove konferencije je predstavljanje projekta Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore, pod nazivom »Saniranje posljedica proteklih ratnih dešavanja«, kojim je Udruženje konkurisalo na raspisani i ovih dana realizovani konkursu za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2005. godinu. Ocjenjujem izuzetno značajnim što to činim zajedno sa predstavnicima boraca iz Hrvatske protiv kojih smo početkom devedesetih ratovali na hercegovačko-dubrovačkom ratištu, a danas mogu da kažem da mi je zadovoljstvo da vam predstavim gospodu Vladimira Gojanovića i Ivicu Perića, predsjednika i sekretara Hrvatske udruge razvojačenih branitelja domovinskog rata sa sjedištem u Šibeniku. Projekat koji predstavljamo obuhvata dvije teme, odnosno dijela povezanog sadržaja sa podnaslovima: »Ratni veterani i posttraumatski stresni poremećaj« i »Istinom u budućnost«.

Opširnije
 

Podgorica - Hrvatski tekst konferencije 12.10.2005.
Kategorija: Međunarodni odnosi

HRVATSKA UDRUGA RAZVOJAČENIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA

PREDMET: Konferencija za novinare


Republičkoj organizaciji Hrvatske Udruge Razvojačenih Branitelja Domovinskog Rata, izuzetno je zadovoljstvo i čast , što nas je ovom prilikom pozvalo Udruženje Boraca Ratova od 1990 . god. Crne Gore s kojima surađujemo već dvije godine.
Naša suradnja je začeta kao što je već navedeno od strane domaćina na zajedničkom regionalnom projektu « Istinom u budućnost» .Iskustvo iz zajedničkih rasprava i sastanaka dovelo nas je do jedinstvenih razmišljanja o krajnjoj potrebi uključivanja ratnih veterana u različite mirnodopske i civilizacijske procese na ovim prostorima.

Opširnije
 

Medijska popraćenost: Radio Televizija Crne Gore
Kategorija: Međunarodni odnosi
Borci iz Crne Gore i Hrvatske na istom zadtaku
Borci iz Crne Gore i Hrvatske koji su ratovali jedni protiv drugih na hercegovačko-dubrovačkom ratištu prije 14 godina počeli su zajednički rad na "projektu saniranja posljedica ratnih dešavanja".

Predsjednik Udruženja boraca Crne Gore Radan Nikolić i predsjednik Hrvatske udruge razvojačenih branitelja domovinskog rata-Šibenik Vladimir Gojanović izjavili su u Podgorici da sada "rade zajedno na projektima međusobnog pomirenja i izgradnji trajnog mira u regionu".
Opširnije
 

Medijska popraćenost: Dan n-line 13.10.2005.
Kategorija: Međunarodni odnosi

PREDSJEDNIK HRVATSKOG UDRUŽENjA RATNIKA VLADIMIR GOJANOVIĆ O ISPLATI RATNE ODŠTETE

Prvo pomozite ljudima, pa govedima

Predsjednik Hrvatske udruge razvojaćenih branitelja domovinskog rata Vladimir Gojanović rekao je juče da je nedavna isplata dijela odštete Hrvatskoj od strane Crne Gore zbog goveda sa farme u Grudama čista politička manipulacija vlasti. On je kazao da je najprije trebalo pomoći ljudima da prevaziđu ratne traume, a onda bi na red došla i odšteta za goveda.
- Kuća se može napraviti, stoka obnoviti, ali ostaje problem duhovne prirode. Povjerenje među ljudima je politički uništeno, i ne vidim smisla da se traži bilo kakva materijalna odšteta. Ako Crna Gora plati odštetu Hrvatskoj za nekakvu stoku ili bilo šta drugo, ništa nijesmo napravili na planu povratka povjerenja. Smatram da je to politička manipulacija građanima - kazao je Gojanović na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavniima Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore.
Opširnije
 

Medijska popraćenost: Danas 13.10.2005.
Kategorija: Međunarodni odnosi

Borci iz Crne Gore i Hrvatske na istom zadatku

Saniranje posledica iz prošlosti

Podgorica - Borci iz Crne Gore i Hrvatske koji su ratovali jedni protiv drugih na hercegovačko-dubrovačkom ratištu pre 14 godina počeli su zajednički rad na "projektu saniranja posledica ratnih dešavanja". Predsednik Udruženja boraca Crne Gore Radan Nikolić i predsednik Hrvatske udruge razvojačenih branitelja domovinskog rata Vladimir Gojanović izjavili su u Podgorici da sada "rade zajedno na projektima međusobnog pomirenja i izgradnji trajnog mira u regionu".
Nikolić je rekao da je cilj projekta "pomoć ratnim veteranima" koji su, kako je objasnio, oboleli kao i "suočavanje sa prošlošću". On je kazao da mu smeta što u dokumentarnoj seriji o ratu na području Dubrovnika, koja je nedavno prikazana na Televiziji Crne Gore, nema i "onih koji su vojnike slali u rat". "Ispada da su rat vodili samo oni na liniji fronta", dodao je Nikolić.
Predsednik hrvatskog udruženja Gojanović rekao je da ratna odšteta prema Hrvatskoj "nije samo materijalne prirode". Beta

Opširnije
 

Medijska popraćenost: Bošnjaci net 13.10.2005.
Kategorija: Međunarodni odnosi

13. oktobar 2005.
Podgorica

BORCI IZ CRNE GORE I HRVATSKE NA ISTOM ZADATKU

Borci iz Crne Gore i Hrvatske koji su ratovali jedni protiv drugih na hercegovačko-dubrovačkom ratištu prije 14 godina počeli su zajednički rad na ???projektu saniranja posljedica ratnih dešavanja”.
Predsjednik Udruženja boraca Crne Gore Radan Nikolić i predsjednik Hrvatske udruge razvojačenih branitelja domovinskog rata Vladimir Gojanović izjavili su u Podgorici da sada ???rade zajedno na projektima međusobnog pomirenja i izgradnji trajnog mira u regionu”.
Nikolić je rekao da je cilj projekta ???pomoć ratnim veteranima” koji su, kako je objasnio, oboljeli kao i ???suočavanje sa prošlošću”. On je kazao da mu smeta što u dokumentarnoj seriji o ratu na području Dubrovnika, koja je nedavno prikazana na Televiziji Crne Gore, nema i ???onih koji su vojnike slali u rat”.
???Ispada da su rat vodili samo oni na liniji fronta”, dodao je Nikolić.
Predsjednik hrvatskog udruženja Gojanović je rekao da ratna odšteta prema Hrvatskoj ???nije samo materijalne prirode”. /Beta/
Opširnije
 

 
Copyright (c) HURBDR - Hrvatska Udruga Razvojačenih Branitelja Domovinskog Rata